„Annyi kísértés van, hogy lehangolódj. Történik valami, vagy épp nem történik. Bármitől újra el lehet kezdeni félni. De nálad van a hatalom, ha másképp döntesz, ott a pillanatban. Kezedbe veszel egy pozitívkönyvet, adsz egy ölelést, teszel valamit a félelem ellen, a szeretetért. És újra nálad van az Univerzum leghatalmasabb energiája.” (Arató Mónika)

„Semmi nem érkezik idejében, semmit nem ad az élet akkor, amikor felkészültünk reá. Sokáig fáj ez a rendetlenség, ez a késés. Azt hisszük, játszik velünk valaki. De egy napon észrevesszük, hogy csodálatos rend és rendszer volt mindenben … Két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak amikor megértek e találkozásra … Megértek, nem éppen[…] olvass tovább…” (Márai Sándor: Eszter hagyatéka)

„Egy idő után megtanulod a finom különbségtételt a kézfogás, és az önfeláldozás között… És megtanulod, hogy a vonzalom nem azonos a szerelemmel, és a társaság a biztonsággal… És kezded megérteni, hogy a csók nem pecsét, és a bók nem esküszó… És hozzászoksz, hogy emelt fővel és nyitott szemmel fogadd a vereséget: a felnőtt méltóságával, nem pedig[…] olvass tovább…” (Shoffstl, Veronica A.)

„Minden változik, elmúlik és helyet ad valami másnak. Leggyötrőbb helyzeteinket is észrevétlenül feloldja az idő. A pánik és főként a depresszív hangulat sokszor abból a hamis tudatból keletkezik, hogy a jelen  mindörökre megmarad, a jövőnk olyan lesz, mint a múltunk. A pillanat kudarcát, szégyenét, megfosztottságát elmúlhatatlannak érezzük, úgy gondoljuk, hogy így nem lehet élni. Ilyenkor[…] olvass tovább…” (Popper Péter)

„Amikor nagy csalódás ér bennünket, azt hisszük, itt a világ vége. Holott lehet, hogy épp egy nagy kaland veszi kezdetét.” (Buddha)

„Mosollyal több embert nyerhetsz meg, mint rosszallással.” (Stephen R. Covey)

„Kétféle beszélgetés van. Az egyik, amikor mondom a magamét. Amikor önmagamat akarom érvényesíteni. Szavakkal hatalmat lehet szerezni, olyan világot, amely csakis rólam szól, amelyben én vagyok a fontos: amit én gondolok, én érzek, én élek, én fájok – színjátékot, melyben én vagyok a főszereplő. Aki a magáét mondja: egyedül van. Olyan világban él, ahol senkinek[…] olvass tovább…” (Müller Péter)

„A boldogságot nagyon könnyű elhalasztani. Gondolhatod, hogy még ez kell hozzá, meg az kell hozzá. Ha nem kapsz észbe időben, így telik el az élet. A hiány érzékelésében. Vedd észre, hogy mi az, amiért hálás lehetsz már most, és fókuszálj a céljaidra.” (Arató Mónika)

„Egy embert szeretünk vagy utálunk a maga teljességében. Nem bonthatjuk fel tulajdonságokra, nem mondhatjuk, hogy vállaljuk belőle azt, ami kellemes számunkra, elutasítjuk, ami zavaró és bosszantó. Egyetlen  kérdés létezik csak: Úgy, ahogy van és ha ilyen marad, kell-e nekem?” (Popper Péter)

„Amit helyesnek tartasz, jobb, ha elengeded, hogy mások is maguktól rájöhessenek a dolgok helyességére, akár másképpen, mint ahogy gondolnád.” (Stephen R. Covey)

„Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni.” (Buddha)

„Amikor úgy érezzük, hogy elakadtunk és zűrzavar uralkodik körülöttünk, a legjobb háttérbe lépni egy kicsit, időt szánni a gondolkodásra, és emlékezetünkbe idézni a végcélt: Valójában mitől leszünk boldogok? Aztán ezek alapján fogjuk újrafogalmazni, mi a legfontosabb számunkra.” (Buddha)

„Nincs tökéletes, probléma nélküli élet, a küzdésmentes jólétben elpuhulna a test, és elbutulna az elme. (…)  Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van.” (Bagdy Emőke)

„A te dolgod nem az, hogy a szerelmet kutasd, csupán annyit kell tenned, hogy megkeresel minden akadályt önmagadban, melyeket az útjába állítottál.” (Rumi)

„Ha a gyermek, aki egykor voltunk, ma megkérdezne, mi volt életünk legfontosabb tanulsága – mit mondanánk el neki, és cserébe mire döbbennénk rá mi magunk?” (Ismeretlen)

Bajnok Anikó – kapcsolati tanácsadó, coach, tréner

Több mint 15 éve dolgozom tanácsadónként, majd specializálódtam a pár- és családkapcsolatokra. Az üzleti világból a HR és a reklámszakma területén szereztem jelentős tapasztalatokat, vezetőfejlesztő tanácsadóként, illetve trénerként.

Munkámat nagy tisztelettel és odaadással végzem, hiszem, hogy mindenkiben több rejlik annál, mint amennyit el mer hinni magáról. Éppen ezért célom, hogy klienseim az ülések során egy új szemszögből is rálássanak helyzetükre, ismerjék fel lehetőségeiket, a változás útját, fejlődjön a személyiségük és ez által javuljon életminőségük.

A tanácsadást nem egyszerű problémamegoldásnak, hanem fejlesztő eszköznek tekintem. Olyan biztonságos terepet biztosítok klienseim számára, ahol fájdalom és kudarc nélkül élhetik át a változás lehetséges útjait. Ahhoz, hogy a kliens életében, szokásaiban változás következzen be, minimum 3-4 találkozás szükséges, de van, amikor a helyzet több hónapon át tartó tanácsadási folyamatot igényel, ugyanakkor már az első ülésen megtapasztalja a kliens, hogy milyen jó rendszerezetten átbeszélni a dolgokat.

Mikor van szükség szakmai segítségre, tanácsadóra? Amikor valakinek az életében olyan változás következik be, amit nehezen tud kezelni, esetleg komoly döntés, válaszút előtt áll. Az élet szerintem, örökös változás. A változás lehetőség. Lehetőség arra, hogy kihozzuk a lehető legjobbat az életünkből, s míg felfelé tartunk, élvezni, értékelni tudjuk magát az utat is.

Négy gyermek boldog anyukájaként folyamatosan élem az anyaságot, és mellette a munkámban coachként, kapcsolati tanácsadóként is az aktív és kreatív életre törekszem. A legjobb tanítómester számomra is a tapasztalatokat, fejlődési lehetőségeket bőven kínáló élet, melyet próbálok minél tudatosabban szemlélni és megélni.